info@vakantieinlemarche.nl

Le Marche

Le Marche is een regio in het midden van Italië aan de Adriatische Zee. Het grenst in het noorden aan Emilia-Romagna en de republiek San Marino, in het westen aan Toscane en Umbrië en in het zuidoosten aan de Abruzzen en Lazio. De oppervlakte regio neemt ongeveer één eenendertigste van het nationale territorium in beslag, oftewel 3,21%. Qua grootte staat de regio op de veertiende plaats. Van de 1000 Italianen wonen er 25 in Le Marche, 2,5% van de totale nationale bevolking.
In Le Marche is er nog geen sprake van massatoerisme, maar veeleer het 'agritoerisme' (agriturismo), waarbij bezoekers op boerderijen verblijven. Je kan er ook heerlijk en betaalbaar eten en drinken, prachtige oude steden bezoeken, naar het strand gaan en/of in de bergen gaan wandelen of fietsen.Geschiedenis en organisatie

Voor de komst van de Romeinen werd de regio bewoond door de Piceni, een van de Italische volken die zich in het eind van het tweede millennium v.Chr. in het heuvelland hadden gevestigd, en de Senonische Galliërs. De Romeinse keizer Augustus behield de naam van de oorspronkelijke bewoners en noemde het Picenum. Tien eeuwen later, rond het jaar 1000 is de naam Marche ontstaan, afgeleid van het Germaanse woord Mark dat markering, grens betekende: regio op de grens. In de 19e eeuw werd een spoorlijn aangelegd van Bologna naar Brindisi die Marche via de kustlijn verbond met de rest van het land; een verbetering ten opzichte van de situatie daarvoor, toen de regio alleen bereikbaar was via moeilijk begaanbare wegen over bergpassen.
De hoofdstad van Le Marche is Ancona, de enige belangrijke grote havenplaats van Le Marche met onder andere veel veerdiensten naar de landen aan de andere kant van de Adriatico, zoals Kroatie en Griekenland.
De regio bestaat uit vijf provincies: Ancona, Ascoli Piceno, Fermo, Macerata, en Pesaro-Urbino. Belangrijkste steden in Le Marche zijn: Pesaro, Urbino, Fano, Senigallia, Ancona, Jesi, Fabriano, Loreto, Marcerata, Recanati, Civitanova Marche, Fermo, Porto San Giorgio, San Benedetto del Tronto en Ascoli Piceno.

Natuur en landschap

Het westen van de regio wordt in beslag genomen door de bergketen van de Apenijnen. De hoogste top van de regio is de Monte Vettore (2476 m) in de provincie Ascoli Piceno. Deze berg maakt deel uit van het massief Monti Sibillini, dat tot nationaal park is uitgeroepen, met grillige bergpieken en uitgestrekte hoogvlaktes waar enorme kuddes schapen grazen. In het noorden van Le Marche zijn de Monte Catria (1701 m), de Monte Acuto en de Monte Nero de hoogste bergen en zijn er nog twee regionale parken. In het regionale park Gola della Rossa liggen de Palazzo Ducale in Urbino als een van de hoogtepunten. Ook historisch belangrijke steden als Arezzo (in Toscane) en Gubbio, Perugia, Assisi en Spello (in Umbrië) zijn makkelijk en redelijk snel te bereiken.